The Best bookmaker bet365 Bonus

Procedura de testare SARS-CoV-2 în Maramureș se realizează potrivit metodologiei naționale


Șeful adminsitrației județene, Gabriel Zetea, a oferit informații cu cu privire la procedura de testare pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus. Unul dintre inconvenientele care menține România în rândul statelor care înregistrează rate relativ scăzute de testare ține de procedura națională de acreditare a laboratoarelor de biologie moleculară. Este vorba de două acreditări diferite pe care trebuie să le obțină centrele de testare COVID-19 și anume, acreditarea din partea Direcției de Sănătate Publică pentru funcționarea laboratului, care presupune modificarea structurii efective a spitalului, iar apoi acreditarea din partea grupului tehnic de la București, pentru funcționarea aparatului Real Time PCR.

Cu toate că procedura acreditării laboratorului de biologie moleculară care funcționează la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare a fost una extrem de dificilă, Maramureșul a fost unul dintre primele județe care a reușit efectiv să obțină acreditarea. De aproximativ două săptămâni, aparatul din Baia Mare efectuează teste oficiale. S-a început cu câteva zeci de teste pe zi, cifra crescând în prezent la aproximativ 100 de teste efectuate zilnic. La nivel național există un număr semnificativ de laboratoare și aparate Real Time PCR, care sunt deja achiziționate și montate, însă care nu funcționează deoarece nu au obținut încă acreditarea.În ceea ce privește procedura de testare efectivă, fiind supusă regulilor naționale, aceasta este extrem de dificilă. La momentul de față, orice testare se face în urma transmiterii unui cod de pacient, din partea unui organism care funcționează la nivel național. În fiecare zi, printr-un program național secretizat, în urma unor coduri transmise de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, la fiecare laborator din țară ajung probe, precum și codurile eferente fiecărui test.

„Presupunând că laboratorul din Baia Mare, fiind la început, poate să proceseze 100 de teste pe zi, iar din partea Direcției de Sănătate Publică sau a celor de la București se primesc 80 de comenzi, mai rămâne o capacitate de aproximativ 20 de teste pe zi care ar putea fi procesate în acest laborator. În cazuri excepționale, cum a fost situația identificată la Fărcașa, se pot face programări la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare pentru testarea contra-cost a persoanelor care prezintă risc de infecție. Pe acest model, adică în funcție de disponibilitatea zilnică a testărilor, rezultată în urma comenzilor primite la nivel național, și odată cu creșterea graduală a capacității de testare a laboratorului prin achiziționare de teste de laborator automate, această procedură de testare va putea fi extinsă. De asemenea, odată cu punerea în funcțiune a laboratoarelor de la Vișeu de Sus și Sighetu Marmației, capacitatea de testare a județului Maramureș va crește considerabil”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

O altă problemă care încetinește creșterea capacității de testare ține de disponibilitatea pe piață a kiturilor de testare. Efectuarea unui singur test presupune utilizarea a două kituri, respectiv kitul de extracție și kitul efectiv de testare. Pentru a se asigura rapiditatea, este necesară utilizarea kiturilor automate de extracție, în detrimentul celor manuale, iar acestea se găsesc cu dificultate pe piață. Pe lângă atuul rapidității, testele automate expun mai puțin personalul la riscul de contaminare.

Șeful administrației județene a arătat că, în soluționarea acestei situații ar trebui să intervină Guvernul României, prin măsuri care să asigure disponibilitatea kiturilor automate, în caz contrar neputând fi maximizată capacitatea de testare.


Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme

Copyright © 2009-2021  StirileMM.ro