The Best bookmaker
bet365 Bonus
Cât de dăunătoare este friptura la grătar
- Detalii
- Categorie: Sanatate
- Publicat: Joi, 03 August 2023 08:15
- Scris de N. Grigorie Lăcrița
- Accesări: 296
„Înţeleptul nu aspiră la plăcere, ci la absenţa suferinţei.” (Aristotel)
„Fugi de plăcerea care dă naştere durerii !” (Solon)
Friptura la grătar a ajuns o modă, fiind, pentru multe persoane, unul din alimentele preferate, în special la petreceri.
Controversele cu privire la consumul de carne la grătar sunt pe cât de numeroase, pe atât de aprinse.
Studiile de specialitate au descoperit legături certe, de necontestat, între compușii carcinogeni produși de prepararea și de consumul fripturi la grătar și forme grave de cancer.
„Scopul omului înţelept nu este de a-şi asigura plăcerea, ci de a evita durerea.” (Aristotel)
Mulți însă refuză să accepte asemenea concluzii și pun mai presus marea plăcere pe care o au prin mâncarea fripturii la grătar.
Aceștia uită că „O mie de plăceri nu compensează o mare durere.” (Giacomo Leopardi), precum cea produsă de bolile grave, precum cancerul.
Sunt numeroase exemplele de persoane care nu au mâncat carne și care au trăit sănătoase până la adânci bătrâneți. Nu același lucru se poate spune despre gurmanzi, în special de cei mari consumatori de carne.
Un exemplu în acest sens este și al lui George Bernard Shaw , care era și vegetarian.
Ziua Internațională a Bolilor Rare, 28 februarie 2023
- Detalii
- Categorie: Sanatate
- Publicat: Marți, 28 Februarie 2023 08:07
- Scris de DSP MM
- Accesări: 372
În fiecare an, în ultima zi a lunii februarie, este celebrată Ziua Internațională a Bolilor Rare.
EURORDIS - Alianța Europeană a Asociațiilor de Pacienți cu Boli Rare a stabilit ultima zi a lunii februarie ca Zi Internațională a Bolilor Rare începând cu anul 2008.
Ziua Internațională a Bolilor Rare oferă oportunitatea de a milita împreună cu cele peste 1000 de asociații de pacienți din 74 de state pentru echitate, accesul la servicii de diagnostic și tratament și oportunități sociale pentru persoanele care trăiesc cu o boală rară. Această zi contribuie la solidarizarea comunității internaționale de boli rare, multidisciplinară și diversă.
Consumul de alimente ultraprocesate duce la deteriorarea creierului
- Detalii
- Categorie: Sanatate
- Publicat: Miercuri, 04 Ianuarie 2023 10:43
- Scris de Claudia Cociug
- Accesări: 388
Chipsuri, pizza, prăjituri; toate acestea sunt delicioase, dar o dietă plină de alimente ultraprocesate poate duce la deteriorarea creierului, arată un studiu.
Alimentele ultraprocesate au o mulțime de ingrediente nesănătoase, precum zahăr, sare, grăsimi, coloranți artificiali și conservanți. Exemplele includ alimentele congelate, băuturile răcoritoare, mezelurile, alimentele de tip fast-food, biscuiții, prăjiturile și chipsurile.
Aceste alimente au fost asociate cu un risc crescut de boli de inimă, sindrom metabolic și obezitate. În prezent, oamenii de știință din Brazilia le-au asociat cu un risc mai mare de declin al capabilităților cerebrale, potrivit Medical Xpress.
De ce ne îmbolnăvim iarna?
- Detalii
- Categorie: Sanatate
- Publicat: Vineri, 23 Decembrie 2022 07:51
- Scris de Ștefan Trepăduș
- Accesări: 397
Este posibil ca o echipă de cercetători să-și fi dat seama în sfârșit de ce ne îmbolnăvim iarna, atunci când temperaturile scad foarte mult.
Noul studiu, publicat în The Journal of Allergy and Clinical Immunology, pe care colegii oamenilor de știință îl numesc un adevărat progres, stabilește o legătură între temperaturile mai reci ale aerului și un sistem imunitar slăbit.
„Este prima dată când avem o explicație biologică, moleculară cu privire la un factor al răspunsului nostru imunitar înnăscut care pare a fi limitat de temperaturile mai scăzute”, a declarat Zara Patel, rinolog la Universitatea Stanford, din SUA, care nu a fost implicată în cercetare.
Cum ne afectează tenul alimentele de Crăciun și ce recomandă dermatologii?
- Detalii
- Categorie: Sanatate
- Publicat: Marți, 13 Decembrie 2022 07:04
- Scris de Mioara Enache
- Accesări: 412
Unguentele, serumurile și elixirurile sunt grozave pentru ten, însă dacă ne dorim un ten luminos și curat, este la fel de important cu ce tratăm și interiorul corpului, nu doar exteriorul. Se pare că o dietă bogată în alimente procesate, în special una cu carbohidrați rafinați precum băuturile carbogazoase dulci, gustările sărate și prăjiturile ambalate, poate crea un adevărat dezastru pentru piele.
Toate alimentele menționate mai sus sunt cunoscute ca având un index glicemic ridicat, adică pot crește nivel zahărului din sânge foarte rapid. Iar studiile citate de American Academy of Dermatology Association din SUA arată că o alimentată cu un aport mare de zaharuri poate produce coșuri.
Un vaccin a demonstrat că poate prelungi viața pacienților diagnosticați cu o formă agresivă de cancer
- Detalii
- Categorie: Sanatate
- Publicat: Marți, 06 Decembrie 2022 05:17
- Scris de Claudia Cociug
- Accesări: 391
Primul vaccin din lume care tratează cancerul cerebral poate prelungi viața, potrivit unei încercări globale. Un medic britanic, unul dintre cercetătorii studiului, a declarat că dovezile au arătat că DCVax a prelungit „în mod uimitor” viața pacienților.
Această descoperire ar putea să ajute într-un an în jur de 2.500 de oameni din Marea Britanie, diagnosticați cu glioblastom – cea mai comună formă de cancer cerebral și, de asemenea, una dintre cele mai agresive.
Persoanele diagnosticate cu glioblastom trăiesc, în medie, între 12 și 18 luni de la diagnosticare, iar unele persoane chiar mai puțin, conform The Guardian.
COVID-19 declanșează anomalii ale creierului, chiar și la 6 luni după recuperare
- Detalii
- Categorie: Sanatate
- Publicat: Sâmbătă, 26 Noiembrie 2022 08:19
- Scris de DN
- Accesări: 431
Coronavirusul provoacă complicații grave pe termen lung, chiar și la câteva luni după vindecare. Cercetătorii au găsit anomalii la creier la 6 luni de la recuperare.
Simptomele neurologice asociate includ dificultăți de gândire sau de concentrare, dureri de cap, probleme de somn, amețeli, senzație de înțepături, alterarea simțului olfactiv sau gustativ, depresie sau anxietate.
Cercetătorii au folosit un tip special de imagistică prin rezonanță magnetică pe 46 de pacienți vindecați de virus și 30 de pacienți sănătoși, notează agenția ANSA.
Câte pahare sunt prea multe atunci când vine vorba de alcool? Cercetătorii au răspunsul!
- Detalii
- Categorie: Sanatate
- Publicat: Duminică, 18 Septembrie 2022 05:57
- Scris de Ștefan Trepăduș
- Accesări: 460
Un nou studiu pe rozătoare arată că chiar și cantități mici de alcool pot declanșa modificări epigenomice și transcriptomice în circuitele creierului într-o zonă care este crucială în dezvoltarea dependenței. Lucrarea ar putea răspunde la întrebarea „câte pahare sunt prea multe?”.
Cercetătorii care au efectuat studiul, de la University of Illinois Chicago, din SUA, spun că traseele implicate în pregătirea creierului pentru dependență sunt aceleași care sunt asociate cu excesul de alcool, cum ar fi cele pentru euforie și anxioliză, termenul clinic pentru un nivel de sedare la care o persoană este relaxată, dar trează.
„Acest lucru sugerează că atunci când creierul experimentează efectele anti-anxietate ale alcoolului și creșterea dispoziției (relaxarea) este, de asemenea, pregătit pentru dependența de alcool”, a spus Subhash Pandey, autor principal al studiului.
Diabetul de tip 3. Simptome, cauze și tratament
- Detalii
- Categorie: Sanatate
- Publicat: Miercuri, 14 Septembrie 2022 06:26
- Scris de Vlad Constantin Voinea
- Accesări: 482
Cu toate că cei mai mulți dintre noi sunt familiarizați cu diabetul de tip 1 și tip 2, este posibil să nu fi întâlnit până acum termenul „diabet de tip 3”. În primul rând, acest lucru nu trebuie confundat cu diabetul de tip 3c, care este cu totul altceva. Este totuși, legat de rezistența la insulină a creierului.
A fi diagnosticat ca rezistent la insulină înseamnă, în general, că cineva este fie prediabetic, fie are diabet de tip 2. Dar oamenii de știință au propus că poate duce, de asemenea, la lipsa de glucoză în neuronii creierului, care este necesară pentru o funcționare adecvată, iar acest lucru poate duce la simptome ale bolii Alzheimer.
Deși diabetul de tip 3 nu este o afecțiune de sănătate recunoscută oficial, în 2008, dr. Suzanne de la Monte și dr. Jack Wands de la Universitatea Brown au propus ideea ca boala Alzheimer să poată fi denumită „diabet de tip 3” datorită legăturilor sale puternice cu rezistența la insulină, indică Live Science.
Sarea în bucate crește riscul de moarte prematură. Iată concluziile unui nou studiu
- Detalii
- Categorie: Sanatate
- Publicat: Miercuri, 27 Iulie 2022 08:01
- Scris de Vlad Constantin Voinea
- Accesări: 493
Medicii din Statele Unite ale Americii și Elveția au publicat recent o cercetare în European Heart Journal prin care dezvăluie că oamenii care adaugă sare în alimente, după ce au fost deja gătite, au mai multe șanse de a muri prematur.
Peste 500.000 de participanți din Marea Britanie au completat un chestionar privind obiceiurile alimentare și au fost întrebați dacă au adăugat sare suplimentară în mâncare, indică Futurism.
Pe o perioadă medie de nouă ani de supraveghere, oamenii de știință au spus că au documentat 18.474 de decese premature.