The Best bookmaker bet365 Bonus

Plan județean de măsuri completat pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreți


Centrul Local de Combatere a Bolilor Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară și a completat ca urmare a Deciziei nr.1/2019 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență Maramureș, planul de măsuri pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreți în zonele afectate și neafectate din mediul silvatic.
        ”Analiza evoluției recentă a virusului pestei porcine africane a impus completarea și luarea de măsuri în zonele afectate. Astfel, conform noilor prevederi legislative, gestionarii fondurilor de vânătoare vor recolta integral mistreții prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire, în termen de 60 de zile de la confirmarea virusului în zonele afectate. De asemenea, tot în termen de 60 de zile de la data aprobării prezentului plan de măsuri, în toate zonele neafectate din fondurile de vânătoare din țară se realizează reducerea efectivelor de mistreți, prin vânarea unei cote suplimentare de intervenție aprobată de Ministerul Apelor și Pădurilor, în funcție de nivelul optim aprobat prin acte normative, situat sub valoarea de 0,5 exemplare/kmp.

În zona de frontieră cu Ucraina se va proceda la vânarea tuturor mistreților și a prădătorilor specifici, cu echipe mixte formate din vânători autorizați, personal silvic, cu sprijinul personalului Ministerului Afacerilor Interne, până la fâșia de protecție a frontierei de stat”, a spus prefectul Vasile Moldovan, președintele CLCB Maramureș.
       În conformitate cu datele prezentate de către directorul adjunct al DSVSA Maramureș, Vasile Pop, evoluția focarelor de pestă porcină la porcii mistreți stagnează și nu sunt focare de pestă porcină la porcii domestici. Personalul DSVSA Maramureș împreună cu polițiști din cadrul IPJ Maramureș efectuează controale în trafic pentru a preveni transportul și vânzarea ilegală de porci domestici.  Acesta a menționat despre un transport de porci domestici cu destinație în județul Maramureș, care a fost confiscat în localitatea Halmeu. Pe raza județului nostru au fost vânați, în luna iulie, 388 porci mistreți, iar analizele nu au confirmat prezența virusului pestei porcine africane, a menționat doctorul Nicu Chiș din cadrul DSVSA Maramureș. Personalul DSVSA Maramureș a solicitat conștientizarea cetățenilor din zonele de deal și de munte care cresc porci domestici în semilibertate (în apropierea pădurilor) despre riscul transmiterii virusului pestei porcine africane de la porcii mistreți la cei domestici.
    O altă măsură adoptată la nivelul județelor în care sunt confirmate focare/cazuri de pestă porcină africană se referă la efectuarea unor controale de către DSVSA și celelalte instituții cu competențe în gestionarea fenomenului în vederea depistării creșterii ilegale a suinelor la nivelul zonelor cantoanelor și societăților agricole, precum și pentru identificarea mișcărilor ilegale de carne și produse alimentare din carne de porc.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme

Copyright © 2009-2021  StirileMM.ro