The Best bookmaker bet365 Bonus

RUTENII DE PRETUTINDENI


    A devenit o tradiție ca în anii când nu se derulează lucrările Congresului Mondial al Rutenilor, în luna mai să ne întâlnim la Krynica Zdroj, la Bienala Lemkilor. Aceasta este denumirea rutenilor din Polonia. Localitatea este o frumoasă stațiune montană situată în sudul țării, la granița cu Slovacia. Anul acesta, tot în luna mai, ne-am deplasat și noi, delegația UCRR, Gheorghe Firczak, Vasile Bojcsuk și Mariana Petrețchi, pentru sărbătoarea rutenilor de pretutindeni la Bienală.
Pentru început am mers la statuia lui Epifian Drowniak (1895-1968), pictor naiv rutean/lemki cunoscut cu pseudonimul Nikifor Krynicki, omagiindu-l.

Cele peste 40.000 de desene realizate pe hârtie sunt expuse în Galeria Romanówka din Krynica Zdroj. De acolo am străbătut centrul localității defilând cu drapelul rutean și în sunetul cântecelor populare specifice etniei noastre. A urmat un spectacol folcloric. Ansamblul "Cervona Ruja"/Bujorul Roșu, din Bistra/Maramureș, condus de Mariana Petrețchi, compus din Felicia Mascaliuc Andrișan (prim-solistă), Svetlana Petrețchi Mureșan, Svetlana Bojcsuk, Larisa Turus și Emanuela Turcin, a participat la manifestare, apreciat de public și felicitat de organizatori.
Tradițional, s-au desfășurat lucrările Consiliului Mondial al Rutenilor. Ordinea de zi a cuprins puncte care s-au referit la activitatea curentă de colaborare a rutenilor de pretutindeni. Ne-am reafirmat solidaritatea cu națiunea ucraineană, condamnând agresiunea Rusiei contra acesteia. Totodată am precizat că susținem cererea asociațiilor rutene din Ucraina, adresate instituțiilor fundamentale ale statului: Parlament, Președenție și Guvern pentru recunoașterea juridică a etniei rutene care să se bucure în Podkarpats'ka Rus/Ucraina de același statut pe care îl au rutenii în Canada, Cehia, Croația, Polonia, România, Serbia, Slovacia, SUA și Ungaria.


Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme

Copyright © 2009-2021  StirileMM.ro