The Best bookmaker bet365 Bonus

Participarea UCRR la Simpozionul organizat cu prilejul a 75 de ani de la moartea marelui om de cultură, acad. Anton Hodinka


O delegație a uniunii noastre, formată din președinte UCRR dr. Gheorghe Firczak, Francisc Gal, Viorica Bojcsuk și pr. Vasile Bojcsuk, preot al Parohiei Rutene din Peregu Mare, a fost prezentă la Budapesta la o manifestare culturală de excepție, la invitația domnului Stepan Ljavinec, președintele Consiliului Mondial al Rutenilor, eveniment organizat cu prilejul comemorării a 75 de ani de la moartea marelui om de cultură, academician și istoric Anton Hodinka.
La acest jubileu au participat numeroși reprezentanți ai comunității rutene, ruteni din Slovacia, alături de mai multe personalități din Ungaria. În cadrul manifestării, au fost acordate  o serie de premii pentru activitatea desfășurată pentru promovarea tradițiilor, culturii, limbii și spiritualității rutenilor, iar părintele Vasile Bojcsuk, preot al Parohiei Rutene din Peregu Mare, a fost distins cu o diplomă și o plachetă de cristal oferite pentru întreaga activitate spirituală desfășurată pentru rutenii din România și de pretutindeni.


Asociația Culturală a Rutenilor din Ungaria „Anton Hodinka” a organizat această manifestare în cinstea sa, pentru că a fost unul dintre primii care a publicat o istorie completă a Eparhiei greco-catolice a Bisericii Unite cu Roma și, în același timp, a avut preocupări în domeniul limbii, folclorului, etnografiei, filologiei rutene.  La eveniment, președintele UCRR dr. Gheorghe Firczak a avut o intervenție apreciată de cei prezenți cu privire la viața și activitatea uniunii noastre precum și la relațiile culturale cu rutenii de pretutindeni sau cu Consiliul Mondial al Rutenilor, menționând încă o dată rolul instituțiilor fundamentale ale României: parlament, președinție și guvern în sprijinul acordat pentru păstrarea identității minorităților naționale din România. Părintele Vasile Bojcsuk, a prezentat o comunicare despre creștinismul la ruteni. Comunicarea bine fundamentată și argumentată a fost foarte apreciată de cei prezenți. În cadrul  emisiunii „Cultură și istorie”, realizată de Gheorghe Firczak, la ServusHD TV, părintele Vasile Bojcsuk a prezentat aspecte din disertația pe care a susținut-o în fața audienței la Budapesta, el subliniind că religia și credința au rămas pentru poporul rutean unul dintre cele mai de preț aspecte.  În cadrul aceleiași emisiuni, părintele a vorbit și despre istoricul Parohiei Rutene din Peregu Mare, pe care o păstorește de mai bine de 25 de ani și care va sărbători în curând centenarul, momentul urmând să fie marcat așa cum se cuvine de rutenii din țară, cât și de pretutindeni. Pentru întreaga activitate desfășurată în folosul spiritualității rutene, părintele Vasile Bojcsuk a mai fost mai distins, în 2014, cu un premiu deosebit de important. Este vorba despre Premiul „Vasyl Turok-Hetes”, acordat celor care au o contribuție marcantă la afirmarea rutenismului. Distincția reprezintă o recunoaștere a activității susținute pe care părintele Vasile Bojcsuk o desfășoară pentru spiritualitatea ruteană, atât ca preot cât și ca secretar general al UCRR.


Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme

Copyright © 2009-2021  StirileMM.ro