The Best bookmaker bet365 Bonus

SIGURANŢA CETĂŢENILOR, PRIORITATE A ACTIVITĂŢII INSPECTORATULUI DE POLIŢIE AL JUDEŢULUI MARAMUREŞ ÎN SEMESTRUL I 2017


Activităţile desfăşurate de poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Maramureş sunt parte integrantă e eforturilor depuse de Poliţia Română pentru asigurarea securităţii cetăţenilor prin prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional.
Planificarea judicioasă a activităţilor desfăşurate, fundamentată pe baza unor concepţii strategice şi a unor obiective instituţionale bine definite şi cooperarea cu celelalte instituţii pe care le considerăm parteneri tradiţionali, au condus la diminuarea criminalităţii în judeţul Maramureş pentru al treilea an consecutiv.1.    Gestionarea resurselor umane şi logistice

La 1 iulie 2017, gradul de ocupare a funcţiilor prevăzute era de 90,9 %, după ce, în primele şase luni ale acestui an, unitatea a încetat raporturile de serviciu cu încă 22 de poliţişti care s-au alăturat celor 109 poliţişti plecaţi în cursul anului 2016.
    Pentru îndeplinirea misiunilor specifice, unitatea are la dispoziţie 229 de autospeciale, reprezentând  44,29 % din necesar.

2.    Deservirea comunităţii şi prevenirea criminalităţii

    Poliţia este prima instituţie ce intră în contact cu cetăţeanul şi este instituţia cea mai solicitată la producerea unui eveniment în spaţiul public. În primul semestru al acestui an poliţiştii maramureşeni au avut 7212 intervenții la evenimente sesizate prin SNUAU 112 (dacă facem o medie zilnică rezultă că poliţiştii au 40 de intervenţii în fiecare zi, doar la solicitările prin numărul unic de urgenţă 112). În aproape 70% din cazuri timpul de intervenţie al echipajelor de ordine publică a fost de sub 10 minute.
    Astfel că acordăm o deosebită atenţie activităţilor de prevenire a criminalităţii care sunt orientate pornind atât de la priorităţile în domeniu stabilite de Poliţia Română cât şi de la problematica specifică judeţului.  Pe lângă activităţi vizând prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor şi prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, poliţiştii maramureşeni au desfăşurat, în parteneriat cu Asociaţia „Necuvinte” din Bucureşti, activităţi în cadrul Campaniei naţionale de prevenire a violenţei în familie „ARIPI FRÂNTE” , aflată în derulare.

O prioritate în domeniul prevenirii o reprezintă siguranţa în şcoli, în acest domeniu fiind iniţiate şi desfăşurate activităţi preventive în cadrul unor parteneriate educaţionale cu unităţile de învăţământ preuniversitar. Statistic, în semestrul al II-lea al anului şcolar 2016/2017, au fost sesizate cu 59% mai puţine fapte penale  în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universitar, faţă de anul precedent.

3.    Evoluţia fenomenului infracţional

Unul dintre obiectivele generale ale acestei unităţi de poliţie este creşterea gradului de siguranţă pentru cetăţeni, iar reducerea infracţionalităţii sesizate confirmă eforturile depuse în perioada supusă evaluării.

În primul semestru al acestui an au fost sesizate cu 11% mai puţine infracţiuni faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, criminalitatea sesizată aflându-se în scădere pentru al treilea an consecutiv. Este îmbucurător mai ales faptul că infracţiunile de natură judiciară au scăzut cu aproape 12% .
Preocuparea polițiștilor pentru constatarea și combaterea fenomenului infracțional a condus la creşterea ponderii infracţiunilor sesizate din oficiu din totalul infracţiunilor sesizate, de la  27,5% în semestrul I 2016, la 31,5% în acest an.

Din perspectiva repartiţiei pe medii de producere, în mediul urban criminalitatea a scăzut cu 9%, în mediul rural au fost sesizate cu 16% mai puţine infracţiuni, iar infracţiunile comise în străinătate au scăzut cu 3%.

În mediul urban, infracţionalitatea sesizată a înregistrat scăderi la Săliştea de Sus, Vişeu de Sus şi la Târgu Lăpuş şi uşoare creşteri la Baia Mare şi Ulmeni.
 

Pe acest segment, în mediul rural, criminalitatea a înregistrat scăderi în zonele Cicârlău, Sarasău şi Fărcaşa şi creșteri în zonele Groși (+ 22 fapte), Recea (+13 fapte), Șișești (+1 faptă) și Vadu Izei (+2 fapte).

 

În zonele cu creşteri au fost planificate activităţi de prevenire şi combatere mai ample fapt ce a dus la identificarea autorilor în multe dintre aceste cazuri.
De asemenea, a crescut numărul persoanelor arestate preventiv (de la 74 la 78) şi numărul persoanelor cercetate sub control judiciar (de la 45 la 49), ceea ce denotă o implicare efectivă și susținută în administrarea probatoriului în vederea bunei derulări a procesului penal, pentru documentarea activității infracționale și tragerea la răspundere penală a persoanelor care comit infracțiuni.


a.    Criminalitatea contra patrimoniului

Şi infracţiunile contra patrimoniului se află pe un trend descendent pentru al treilea an consecutiv, în primul semestru al acestui an fiind sesizate 2.076 infracţiuni contra patrimoniului, cu 7% mai puţine decât în anul 2016.
În funcție de mediul de producere, acestea au fost împărțite astfel:
-    1.605 (77,31% din total) comise în mediul urban,
-    460 (22,16% din total) în mediul rural
-    11 fapte (0,53%) au fost comise în străinătate.

În primul semestru au fost de asemenea înregistrate cu 40,8% mai puţine tâlhării decât în aceeaşi perioadă a anului trecut (-20 fapte), fiind sesizate 29 astfel de infracțiuni, iar furturile au scăzut cu 5%.

Zonele care au înregistrat scăderi la numărul furturilor sesizate sunt: Sighetu Marmaţiei, Borşa, Şomcuta Mare şi Ulmeni, creşteri pe acest segment fiind constatate la Baia Mare, Dragomirești și Săliștea de Sus.

În acest an cele mai multe furturi sesizate au fost cele din locuinţe şi din societăţi comerciale, dar în scădere faţă de anul trecut.

Se remarcă totuşi o uşoară creştere a furturilor din autoturisme şi a furturilor din buzunare/poşete/genţi, în acest sens, pentru informarea populaţiei fiind derulate activităţi preventive în zonele în care s-au constatat aceste creşteri.

 

Documentarea activităţii infracţionale pe acest domeniu şi tragerea la răspundere a persoanelor care comit astfel de infracţiuni constituie o preocupare permanentă a poliţiştilor de investigaţii criminale.
De notorietate a fost reuşita poliţiştilor Biroului de Investigaţii Criminale Baia Mare de destructurare a unui grup infracţional specializat în săvârşirea de furturi din locuinţe. În urma probatoriului administrat s-a reuşit probarea vinovăţiei celor trei membri ai grupului într-un număr de 12 furturi din locuinţe, fapte comise pe raza municipiului Baia Mare dar şi a judeţelor Iaşi, Braşov şi Bihor. Toţi membrii grupului au fost arestaţi preventiv, fiind trimişi în judecată.


Sprijinului acordat structurilor operative de către cele 8 cupluri chinologice care încadrează Grupa canină a I.P.J. Maramureş, a dus la identificarea autorilor mai multor infracţiuni de furt şi tâlhărie, la recuperarea unor bunuri sustrase de infractori, la succesul unor acţiuni de identificare şi reţinere a urmăriţilor naţional şi internaţional şi la depistarea a aproape 18.000 de pachete ţigarete ascunse de contrabandişti.  

b.    Prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în domeniul silvic

    În semestrul I 2017, structurile specializate ale I.P.J. Maramureş au acţionat în domeniul silvic în baza a 58 de planuri de acţiune, în cadrul cărora au efectuat peste 500 de controale, din care 73% pe linia legalităţii transporturilor de material lemnos.
Au fost constituite 173 dosare penale privind infracţiuni silvice şi asociate, urmare a sesizării din oficiu a poliţiştilor sau a sesizării acestora prin plângeri sau denunţuri şi au fost soluţionate 181 dosare penale.
    De asemenea, a fost confiscată cantitatea de 1005 mc material lemnos şi au fost aplicate până la sfârşitul lunii iunie 171 sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, în valoare de 538.000 lei.
        
c.    Siguranţa traficului rutier

La nivelul judeţului Maramureş, siguranţa rutieră reprezintă o prioritate a poliţiei, cu atât mai mult cu cât în fiecare an zeci de persoane îşi pierd viaţa sau sunt grav rănite în accidente rutiere. Aceste aspecte afectează, în mod direct sau indirect, fiecare cetăţean, constituind o problemă de ordine şi siguranţă publică.

Acţiunile desfăşurate de poliţiştii maramureşeni vizează asigurarea unui climat de disciplină şi siguranţă rutieră pe drumurile publice din judeţ. În urma acţiunilor desfăşurate au fost constatate în primele şase luni 470 de fapte penale şi au fost aplicate aproximativ 22 700 de sancţiuni contravenţionale (la O.U.G. nr. 195/2002 și la alte acte normative). Au fost ridicate în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile  publice 1553 permise de conducere şi au fost retrase 586 certificate de înmatriculare.

Analiza efectuată asupra dinamicii accidentelor de circulaţie soldate cu victime produse în primul semestru al acestui an arată faptul că, în comparaţie cu perioada similară a anul anterior, numărul evenimentelor rutiere a scăzut cu 6,83% (-17 accidente) şi au avut ca urmări: 18 morți, 61 de răniți grav și 234 de răniți ușor.

    În urma distribuției pe localități a accidentelor grave de circulație produse în primele 6 luni ale anului 2017, observăm că localitățile cu cel mai ridicat risc  rutier sunt următoarele: Baia Mare (19,4% din totalul accidentelor), Borșa, Vadu Izei și Vișeu de Sus (câte 4,48% din total).

 

Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave au fost: viteza neadaptată la condiţiile de drum, încălcarea normelor rutiere de către pietoni şi neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme

Copyright © 2009-2018  -  powered by DSdata