The Best bookmaker bet365 Bonus

Cooperarea locală – o necesitate pentru dezvoltarea unor lanțuri alimentare puternice și durabile


Județul Maramureș a fost reprezentat la evenimentul de cooperare inter-regională care a avut loc la Manchester (Marea Britanie), în perioada 5-7 iunie 2019, ca activitate în cadrul proiectului ”FoodChains 4 Europe” (FC4EU), implementat în prezent de Consiliul Județean Maramureș, în calitate de partener.
Delegația maramureșeană a fost alcătuită din reprezentanți ai Consiliului Județean Maramureș -  membri ai echipei proiectului Food Chains 4 Europe, precum și din reprezentanți locali interesați în sprijinirea diverselor componente ale lanțului alimentar maramureșean, de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca – Centrul Universitar Nord Baia Mare, Fundația CDIMM Maramureș, Asociația Apicultorilor Maramureș, precum și de la Asociația GAL Mara-Gutâi. Specialiști în sectorul alimentar din regiunile proiectului au participat, pe parcursul a trei zile, la o serie de prezentări de bune practici, vizite și discuții privind cooperarea dintre autorități locale, universități și mediul de afaceri din regiunea Greater Manchester, care conlucrează pentru dezvoltarea unui lanț alimentar dinamic, puternic și sustenabil.Modele  de cooperare între componentele lanțului alimentar și afaceri inovative în sectorul alimentar

Prima zi a evenimentului de învățare inter-regională a fost dedicată prezentării unor organizații locale și naționale care promovează modul cooperativ de acțiune în cadrul lanțului alimentar din Marea Britanie: “Rețeaua Orașelor pentru Alimentație Sustenabilă”, “Rețeaua de Inovare a Consiliilor Cooperatiste”, precum și  proiectul “Rădăcini Nordice” implementat de Consiliul local Oldham.
În următoarele două zile, 6 și 7 iunie 2019, oaspeții internaționali au participat la diverse vizite organizate de Consiliul Oldham și Universitatea Metropolitană Manchester, pentru a prezenta modele de afaceri inovative în domeniul alimentar din regiunea Greater Manchester.
Hrana sănătoasă și sustenabilă înseamnă ca alimentele să parcurgă un lanț alimentar cât mai scurt. Pentru a obține acest lucru este indicat să  fie alese produsele locale și micii întreprinzători, să existe un consum rațional de alimente, respectiv gătitul acasă din produse proaspete, fără a fi făcute stocuri nenecesare de alimente. Deșeurile alimentare pot fi înjumătățite prin reducerea cantității de materii prime și ingrediente, reducerea cantității de produse alimentare neprocesate și procesate care ajung la containere de deșeuri, redistribuirea către persoane cu nevoi speciale și cu probleme sociale a produselor alimentare procesate și neprocesate aflate în stocuri în exces sau care se apropie de expirarea termenelor de garanție, transformarea în hrană pentru animale a produselor alimentare procesate și neprocesate care nu mai sunt folosite. Totodată, se recomandă utilizarea ambalajelor sustenabile, care să asigure păstrarea calității produselor, creșterea termenului de valabilitate, reducerea consumului de materiale care afectează mediul, precum și reutilizarea și reciclarea deșeurilor de ambalaje, cu reducerea cantității de deșeuri nereciclabile. Se poate contribui la durabilitatea în sectorul alimentar, prin dezvoltarea de afaceri etice, acțiuni de protecție socială și protejarea mediului.
Evenimentul de la Manchester a constituit și un prilej de discuții între membrii echipelor proiectului Food Chains 4 Europe, care au analizat progresul elaborării planurilor de acțiune pentru dezvoltarea și inovarea lanțurilor alimentare din cele cinci regiuni partenere: Emilia Romagna (Italia), Plovdiv (Bulgaria), Flevoland (Olanda), Greater Manchester (UK) si Maramures (România). Consiliul Județean Maramureș și-a propus ca, în cadrul Proiectului Food Chains 4 EU, să elaboreze un plan de acțiune în care să fie dezvoltată inițiativa ”Bun de Maramureș”, cu scopul de a sprijini și promova produsele locale.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme

Copyright © 2009-2020  -  powered by DSdata