The Best bookmaker bet365 Bonus

O firma din Cluj - Napoca fura produsele uneia din Baia Mare si le revinde la pret mai mare, dupa reetichetare


Un caz de-a dreptul iesit din comun se petrece de cateva zile sub ochii autoritatilor locale impasibile, iar o firma baimareana se vede furata la lumina zilei de una concurenta, din Cluj - Napoca.

S-au transformat in detectivi particulari ca sa demonstreze infractiunea

Povestea in sine, infractiunile carora le erau si le sunt si in continuare victime s-a descoperit cand una din angajatele firmei „Natural Health Selections”, Ioana Leschian a avut curiozitatea sa verifice pe internet daca pe piata mai exista spre vanzare si distributie firme cu activitati identice sau chiar produse asemanatoare.
In fapt, un gest firesc de prospectare a pietii.
Ei bine, din  ziua aceea a inceput cosmarul!


„Cand am inceput sa caut pe internet produse asemanatoare cu ale noastre am descoperit pe site-ul www.biosimttera.ro sucuri ecologice de la Casa Vaida, care erau absolut identice cu cele pe care le comercializeaza firma noastra, Natural Health Selections” , ne-a declarat Ioan Leschian.
Initial a descoperit un fapt ce parea a fi normal oarecum, identificand initial o firma potential concurenta in „Casa Vaida”.
Nimic care sa ridice mari semne de intrebare!
Asa a aflat ca si „Casa Vaida” comericializeaza - ca si ei, printre altele - sucuri de catina pura, dar si amestecuri de diferite procente de catina cu miere, cu morcovi, afine sau struguri.
Studiind cu si mai multa atentie insa, nu i-a fost deloc mica mirarea Ioanei Leschian.
„Mi-a atras atentia faptul ca sticlele si capacele erau absolut identice cu ale noastre. Cand am luat compozitia primului suc vazut (ex: suc afine cu catina) ca sa il compar cu cel produs de firma noastra, am observat ca in compozitia lui, cantitatile de afine, catina si miere erau absolut la fel. Am verificat apoi, pe rand, fiecare produs in parte, de la ambele firme si compozitia era la fel la fiecare” spune cea care a descoperit... „coincidenta”.
Logic, l-a anuntat mai intai pe directorul firmei, Virgil Marchis asupra celor constatate, amandoi incepand apoi sa aprofundeze cercetarile inainte de a-l anunta pe proprietarul firmei, Ionut Craciun. Asupra situatiei identificate.

Scenariu pentru demascare

„Impreuna cu Virgil Marchis am hotarat sa aprofundam situatia si sa sunam la numarul de pe site–ul Biosimttera ca sa intrebam daca sucurile sunt de aceeasi firma, dar cu branduri diferite, sau daca sunt produse de firme diferite si doar sticlele si compozitia coincide. I-am zis domnului de la telefon ca e mult prea mare asemanarea dintre ele, insa el mi-a zis ca nici nu a observat, insa se va informa si ma resuna, lucru care s-a si intamplat pana la urma. Dupa cateva ore am primit un telefon de la domnul de la Biosimterra care mi-a spus, citez: ,,Cei de la Casa Vaida cumpara vrac de la Natural Health Selections si vinde sub brandul Casa Vaida. Am vorbit cu ambii producatori si e in regula.”, a sustinut Ioana Leschian.
Minciuna era cat se poate de evidenta, cata vreme „investigatorii” de ocazie stiau foarte bine ca nu au o relatie comerciala cu cei de la Casa Vaida in acel moment.
Dupa cele intamplate l-au anuntat pe patronul firmei Natural Health Selections, Ionut Craciun despre cele constatate si impreuna au hotarat sa mearga mai departe cu investigatia, pentru a demonstra ilegalitatea.
Prin urmare au decis sa faca comanda de sucuri de la Casa Vaida  pe site-ul Biosimttera , sucuri identificate ca fiind identice cu ale lor, dar in nume personal, separat, lasand senzatia ca sunt persoane fizice, consumatori simpli.
La numai o zi dupa comanda, aparent fara nicio legatura cu demersul lor,  au fost contactati telefonic la firma de catre un domn, Valentin Harsan, acesta fiind foarte curios sa stie daca au probleme cu stocurile, deoarece ar dori sa faca comenzi mai mari pe viitor dar ca, deocamdata vrea o comanda de numai cate 2 sticle din fiecare suc.
Valentin Harsan a confirmat ulterior comanda, cu un email trimis catre Natural Health Selections, email prin care li s-a confirmat faptul ca Valentin Harsan este CHIAR de la firma Casa Vaida (vezi email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. ).
„Am fost de acord sa-I trimitem sucurile atunci, insa avand deja banuiala ca domnul de la Casa Vaida ia sucurile noastre si isi pune eticheta lui, am hotarat sa filmam intregul proces de imbuteliere, pas cu pas si sa ii trimitem sucurile cu un X marcat sub capac”, declara Virgil Marchis, directorul de vanzari la Natural Health Selections.
Asadar, atunci au avut certitudinea ca cei de la Casa Vaida  iau produsele lor si le reeticheteaza doar, asta si explicand diferenta de pret intre cel al lor si cel practicat de firma demascata.
In paralel, bucurosi de faptul ca au fost contactati direct, au facut diligente in continuare, pentru comanda lor... particulara, facuta direct catre Biosimttera  care, la randul ei, a comandat, pentru a le satisface lor cererea, de la Casa Vaida.
„Dat fiind faptul ca in momentul in care am facut comanda, acesta trebuia sa ajunga in maxim doua zile, am contactat Biosimttera si am intrebat de ce nu a fost onorata. Domnul mi-a explicat ca au o problema cu furnizarea unui suc care ii lipseste din stoc,  insa trebuie sa-i ajunga cat de repede. In tot acest timp, in paralel, fara sa stie ca noi suntem cei pentru care erau ei presati cu telefoane, dnul Valentin Harsan ne presa cu telefoane sa-i trimitem cat de repede comanda dansului, cat de urgent putem, ca ii trebuie, fara a ne spune pentru ce si de ce atata graba. Insa, era cat se poate de evident faptul ca era presat de cei de la Biosimttera, la randul lor presati pentru onorarea unei comenzi private, adica tot de comanda noastra”, ne-a explicat Virgil Marchis mecanismul declansat de ei, pentru a demonstra infractiunea. mecanism confirmat de schimburile de emailuri intre partile implicate, sau de telefoanele intre ei si cei de la Biosimttera, un intermediat care, cred eu, nu poate fi incriminat in acest caz de cele facute.

Dovada infractiunii de furt

Mecanismul lui Valentin Harsan - se pare fost angajat al Biosimttera - a fost  confirmat de schimburile de emailuri intre partile implicate, sau de telefoanele intre ei si cei de la Biosimttera, un intermediar care, cred eu, nu poate fi incriminat in acest caz de cele facute de cei de la Casa Vaida, via Valentin Harsan.
Daca se va dovedi ca Valentin Harsan e un fost angajat al Biosimttera se limpezesc mult si imediat apele povestii in sine.
Inseamna ca el stia de acolo de calitatea produselor si de particularitatea acestora, pentru ca STIA si faptul ca firma baimareana Natural Health Selections detine livrete de originalitate de marci, desene si modele de la OHIM (Oficiul pentru Armonizarea in Piata Interna), dar si decizii in acest sens de la OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci).
In acest context, inseamna ca el, ori si-a infiinta o firma proprie, in cazul de fata Casa Vaida, ori s-a angajat la aceasta si, tinand cont de preturile extrem de atractive ale firmei baimarene a pus la cale ingineria reetichetarii produselor si vanzarea acestora la suprapret.
Indiferent de explicatia care sta in picioare, banuielile din ce in ce mai intemeiate dupa aprofundarea situatiei s-au confirmat in ziua luni, 10.10 2016, cand a ajuns comanda facuta in nume personal de la Biosimttera.
Cand au deschis coletul - ce sa vezi?! - sub unul dintre capacele de la sucurile primite de la Casa Vaida, via Biosimttera  era marcat un X !
Adica exact semnul facut de ei cand au ambalat produsele pe care le-au expediat exact la cererea expresa a lui Valentin Harsan!
Ceea ce trebuia demonstrat!

Furati cu acte in regula

Tocmai pentru a preintampina astfel de situatii, dar si stiind calitatea produselor pe care urmau sa le fabrice si sa le comercializeze, Natural Health Selections si-a inregistrat la OSIM si OHIM marcile, desenele si modelele.
Astfel, ei au obtinut Decizia nr 6771/22.08.2014 de la OSIM, pentru mai multe produse proprii, decizie care ii confera automat titularului drepturile prevazute de art 36 si 37 din Legea nr. 84/1998, republicata, dar cu anumite limitari, totusi, anume cele prevazute de art 38 si 39 din aceeasi lege.
In fapt intregul capitol VI din legea mai sus citata.

Capitolul VI - Drepturi conferite de marca


Art. 36
(1) Inregistrarea marcii confera titularului sau un drept exclusiv asupra marcii.
(2) Titularul marcii poate cere instantei judecatoresti competente sa interzica tertilor sa foloseasca, in activitatea lor comerciala, fara consimtamantul sau:
a) un semn identic marcii, pentru produse sau servicii identice celor pentru care marca a fost inregistrata;
b) un semn pentru care, datorita faptului ca este identic sau asemanator cu o marca si din cauza ca produsele sau serviciile carora li se aplica marca sunt identice sau similare, exista un risc de confuzie in perceptia publicului, incluzand riscul de asociere intre semn si marca;
c) un semn identic sau asemanator cu marca, pentru produse sau pentru servicii diferite de cele pentru care marca este inregistrata, cand aceasta din urma a dobandit un renume in Romania si daca folosirea fara drept a semnului ar fi in detrimentul caracterului distinctiv al marcii ori in detrimentul renumelui acesteia.
(3) In aplicarea alin. (2), titularul marcii poate cere sa fie interzise tertilor, in special, urmatoarele acte:
a) aplicarea semnului pe produse sau pe ambalaje;
b) oferirea produselor sau comercializarea ori detinerea lor in acest scop sau, dupa caz, oferirea sau prestarea serviciilor sub acest semn;
c) punerea in libera circulatie, exportul, importul, plasarea sub un regim vamal suspensiv sau economic, precum si acordarea oricarei alte destinatii vamale, asa cum acestea sunt definite in reglementarile vamale, produselor sub acest semn;
d) utilizarea semnului pe documente sau pentru publicitate.
Art. 37
(1) Solicitantul cererii de inregistrare a marcii poate cere ca tertilor sa le fie interzisa efectuarea actelor prevazute la art. 36 alin. (2) numai dupa publicarea acesteia.
(2) Pentru actele prevazute la alin. (1), savarsite ulterior publicarii cererii de inregistrare a marcii, solicitantul poate cere despagubiri, potrivit dreptului comun. Tlitlul pentru plata despagubirilor este executoriu numai dupa data inregistrarii marcii.
(3) In cazul in care cererea de inregistrare a marcii a fost respinsa, solicitantul nu are dreptul la despagubiri.
Art. 38
(1) Dreptul asupra marcii se epuizeaza, iar titularul nu poate interzice altor persoane folosirea acesteia pentru produse care au fost puse in comert in Uniunea Europeana si in Spatiul Economic European sub aceasta marca de titularul insusi sau cu consimtamantul sau.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile daca exista motive temeinice care justifica opozitia titularului la comercializarea ulterioara a produselor, in special atunci cand starea produselor este modificata sau alterata dupa punerea lor in comert.
Art. 39
(1) Titularul marcii nu poate cere sa se interzica unui tert sa foloseasca in activitatea sa comerciala:
a) numele/denumirea sau adresa/sediul titularului;
b) indicatii care se refera la specia, calitatea, destinatia, valoarea, originea geografica, perioada de fabricatie a produsului sau perioada prestarii serviciului sub marca, precum si la orice alte caracteristici ale acestora;
c) marca, daca aceasta este necesara pentru a indica destinatia produsului sau a serviciului, in special pentru accesorii sau piese detasabile.
(2) Dispozitiile alin. (1) sunt aplicabile cu conditia ca folosirea de catre un tert a elementelor prevazute la lit. a) si c) sa fie conforma bunelor practici din domeniul industrial ori comercial. 

Ei bine, in pofida acestei evidente, Valentin Harsan nu s-a abtinut deloc, iar povestea v-am zis-o mai sus.
Vom reveni cu amanunte importante si picante pentru ca aici e furt pe fata, dar si de furt intelectual patrimonial si testimonial putem vorbi.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme

Copyright © 2009-2021  StirileMM.ro