The Best bookmaker bet365 Bonus

Pădurile României, lăsate pradă hoților de lemn


Mai bine de 120 de milioane de metri cubi de lemn din pădurile României au dispărut în ultimele două decenii și asta pentru că avem sute de mii de hectare de suprafață împădurită pe domeniu privat care nu este administrată și păzită.

Așa se face că, din 600.000 de hectare de pădure din domeniul privat care din punct de vedere al pazei este a nimănui, 400.000 de hectare au fost distruse în ultimii 20 de ani, spunenia președintele Federației pentru Apărarea Pădurilor (FAP), Marian Stoicescu.

România are, la ora actuală, din suprafața de păduri de 6,53 milioane de hectare, jumătate administrată privat (3,1 milioane ha).

„Cu toate acestea, problema nu apare aici, ci la faptul că din acestea 20%, adică 600.000 de hectare sunt ale nimănui din puncte de vedere al pazei. 400.000 de hectare au fost distruse până acum și dacă nu se face ceva și cele 200.000 de hectare care au mai rămas vor avea aceeași soartă. Prejudiciul care a fost adus până acum, prin distrugerea acestei suprafețe se ridică la 36 de miliarde de euro”, a declarat pentru Libertatea, Marian Stoicescu.

 

Nevoie de capital uman

Din estimările oficialului ar fi nevoie cam de 1.000 de oameni care să stea și să administreze aceste suprafețe pentru ca ele să nu mai fie deteriorate complet. Majoritatea acestor păduri nepăzite se află în partea de est a Ardealului. „Harghita, Covasna, Suceava, Neamț, Vâlcea și Biștrița Năsăud sunt județele în care se află cele mai multe astfel de păduri distruse”, a mai declarat Marian Stoicescu.

Problema este că din 2008 nu s-a respectat Codul Silvic, adică nu s-au dat subvențiile, iar acest lucru a dus la accelerarea distrugeri. „Sunt milioane de metri cubi de lemn care nu puteau fi luate de pe acele terenuri decât cu mașini și utilaje foarte puternice. Chiar nici una dintre autorități nu a văzut acest lucru? Eu cred că nu ar fi o mare dificultate să îi identifice pe cei care au astfel de utilaje”, a mai spus președintele FAP.

Codrul frate cu… hoțul

Volumul mediu de lemn care se poate lua de pe un hectar de pădure ajunge la 300 de metri cubi, iar această cantitate înmulțită cu cele 400.000 de hectare ne duc la 120 de milioane de metri cubi de lemn furați fără ca vreo autoritate să vadă. Potrivit Ministerului Mediului, volumul total pe picior al pădurilor este estimat la peste 1.340 milioane metri cubi. Ceea ce înseamnă că în ultimii 20 de ani, ne-am furat aproape 10% din suprafața împădurită. Totalul de fond forestier pe care îl avem ca stat acoperă mai bine de un sfert din țară.

Ministerul Mediului are pe site o listă cu câteva sute de operatori economici care au autorizație să exploateze pădurile României. Mai bine de 100 dintre aceștia mai au autorizație pînă la finele acestei luni, iar majoritatea sunt din județele mai sus menționate. A nu se înțelege că firmele respective întreprind activități ilegale, ci doar că exploatează liniștiți masa lemnoasă.

Parlamentul și lipsa banilor

„Din 2008, Parlamentul a luat măsuri prin Codul Silvic să se stopeze acest fenomen, trecând în Cod articolul 97 prin care se obliga să acorde proprietarilor de păduri cu până în 30 de hectare o subvenție medie de 20 de euro/ha/an. Lucru acesta nu s-a făcut din 2008 încoace. Guvernul nu a dat niciodată acești bani care ar fi putut ajuta proprietarii să își angajeze oameni pentru pază”, a mai spus Stoicescu.

Statistici ingrijoratoare

Potrivit Woodstat.se, primele trei țări în care am exportat cherestea în anul 2016 sunt Uniunea Emiratelor Arabe (peste 30.000 de mc/lunar), după ce, în 2015, am importat acolo aproape 37.000 de metri cubi pe lună. Această țară este urmată de Japonia și Arabia Saudită (aproximativ 20.000 mc/lunar, fiecare).

http://www.libertatea.ro/stiri/padurile-romaniei-lasate-prada-hotilor-de-lemn-1485946

Dacă ne uităm la datele INS, România a exportat între 2006 și 2015,  lemn tăiat sau despicat longitudinal, tranșat sau derulat, chiar geluit, șlefuit sau lipit prin îmbinare cap la cap, cu o grosime mai mare 6 mm, în valoare de 5,617 miliarde de euro.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme

Copyright © 2009-2021  StirileMM.ro