The Best bookmaker bet365 Bonus

„Scheletele“ din dulapul Patriarhului Daniel: „diavol” pentru fratele său, rebel în Elveţia, bănuit de blat cu Securitatea, preafericitul milionarilor


Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, are un trecut pe care în mod sigur l-ar dori uitat. „Adevărul“ vă prezintă câteva dintre „scheletele“ din dulapul conducătorului BOR-ului.
Patriarhul Daniel, pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea, este patriahul Bisericii Ortodoxe Române, înscăunat în 12 septembrie 2007. Născut în 22 iulie 1951, în satul Dobreşti, comuna Bara (judeţul Timiş), Daniel şi-a desăvârşit studiile în Occident, în plin regim comunist-ceauşist.
Preafericitul Daniel este absolvent al Institutului Teologic din Sibiu în 1974. A făcut doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg (Franţa) şi doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania). 

Lector în Elveţia în timpul lui Ceauşescu

În plină dictatură ceauşistă, Dan Ilie Ciobotea a reuşit să-şi continue studiile în străinătate, la universităţi din Franţa şi Germania, iar începând din 1980, a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey (Elveţia), unde a fost şi director adjunct între 1986 şi 1988.
 
În aceeaşi perioadă, în care românii doar visau la un paşaport pentru Occident, a participat la numeroase întruniri religioase în Europa şi SUA. De aici au apărut speculaţiile privind relaţiile sale apropiate cu ofiţeri de rang înalt din fosta Securitate, care s-a infiltrat, de altfel, în Biserica Ortodoxă Română la toate nivelurile.
 
Proaspăt întors în ţară, noul călugar Daniel a fost promovat în structura Patriarhiei, pe funcţia de consilier şi director al sectorului „Teologie Contemporana şi Dialog Ecumenic”. De la blugii cu care era îmbrăcat în Elveţia, a ajuns în scurt timp să poarte veşmintele celor mai înalte ranguri arhiereşti.
 
În martie 1990, a fost numit episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul Lugojanul. În iulie, acelaşi an, a fost înscăunat ca Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.


Acuzat de colaborarea cu fosta Securitate


Ascensiunea ierarhică uluitoare, fără precedent în Biserica Ortodoxă Română, a accentuat şi amplificat încă de atunci speculaţiile privind colaborarea cu fosta Securitate a proaspătului mitropolit Daniel. Până acum, însă, Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, a fost primul şi singurul înalt prelat al BOR care a recunoscut activitatea sa de turnător, cerându-şi iertare pentru acest păcat
 
Pe deasupra, în 16 octombrie 2007, Patriarhul Daniel a primit decizie de necolaborare cu Securitatea ca poliţie politică din partea CNSAS. O altă legendă care circulă în România postdecembristă, pe care nimeni nu se încumetă s-o clarifice, este că lui Daniel Ciobotea i s-ar fi ars cu intenţie în toiul Revoluţiei, pe data de 23 decembrie 1989, dosarul de cadru la Securitate.

Înt-un articol publicat de cotidianul "Ziua" imediat după decizia din 2007, oficialii CNSAS declară: „Din datele ajunse la CNSAS nu rezultă ce tip de dosar îi fusese deschis lui PF Daniel. Având în vedere faptul că acesta a călătorit în străinatate înainte de 1989 (la studii postuniversitare) este posibil să fi fost vorba de un dosar de urmărire”.
 
Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme

Copyright © 2009-2021  StirileMM.ro