The Best bookmaker bet365 Bonus

Cultură și atitudine în Revista „Teleormanul Cultural”, Nr. 5 (14) / 15 Octombrie, 2020


    Revista teleormăneană, aflată în al patrulea an de existență, propune o vastă selecție literară, susținând, încă de la început, necesitatea culturii și importanța adoptării unei atitudini clare în aceste vremuri de restriște mondială. Astfel, Cristian Gabriel Moraru amintește, în Editorial, că „Setea de cultură este o nevoie ontologică a omului care-și depășește limitările și își disciplinează spiritul astfel încât să nu fie doar parte a creației, ci și un creator desăvârșit în templul libertății”, iar cultura în sine este „ un surâs al veșniciei în fața morții și a efemerului”. Atitudinea însoțește această nevoie de cultură, fiindcă „este important să facem disocierea între cultura de tip maimuță, nefolositoare, manelistică, diletantă, haotică, imitativă, servilă, care n-a creat niciodată capodopere fundamentale, și cultura de tip leu sau cultura leonină, definibilă prin ordine, cerebralitate, noblețe, putere de inovație și harismă, care a produs întotdeauna valori perene și creații emergente care ies precum stâncile din apa mării.”. Întrebarea din încheiere („Unde este turma de lei a zilelor noastre?”) îndeamnă cititorul să caute aceaste sclipiri de „inovație și harismă” (și) printre paginile revistei.


În plus, este propusă și o poezie a lui Romulus Toma, care, de asemenea, susține această împletire de cultură și atitudine, ambele derivate, în sens metaforic, din educația primită în familie: Cei șapte ani de acasă...: „Lumea asta bezmetică,/ absurdă,/ și-a pierdut cei șapte ani de acasă.../ […] Când va exista încredere,/ frumusețe/ și moralitate,/ cei șapte ani se vor regăsi la ei acasă!”
Recenziile literare sunt semnate de Viorel Ploeșteanu, cu Poezia antipandemică a lui Emanuel Pope, Daniela Achim Harabagiu, cu Franjuri de mătase — roman realist al Eugeniei Dumitru și Iulian Bitoleanu, care, în Creativistul din burgul sudist, prezintă cartea Libertatea sinelui unic a lui Cristian Gabriel Moraru.
La rubrica InfoArt, Hara Dana scrie despre festivalul „Ideoldeis” din Alexandria, Teleorman, și despre picturile murale realizate, în cadrul acestui festival, pe zidurile orașului, de către artiști precum Wanda Hutira, Cristian Scutaru și Liviana Popa.
Cu poezie, încântă cititorii Cristian Gabriel Moraru, Marioara Vișan din Italia și Cristian Florin Diniţă, care debutează cu trei poeme. Nici epicul nu este omis, pagina 4 fiind dedicată unui fragment din primul capitol al romanului autobiografic inedit, Drumuri și răscruci, al lui Constantin Salcia. Mihai Merticaru propune eseul Mitomania și Mitomanul, iar la rubrica realizată de Nelu Vasile, Epigramiști teleormăneni, este prezent Antonian Marinescu-Nour.
    Partea de cronică lingvistică este semnată de Emina Căpălnășan, care, în Curiozități alimentare orășenești, amintește formele corecte ale unor cuvinte împrumutate din limba engleză, precum „sendvișuri” și alte bunătăți, iar cronica literară este asumată de Mihai Merticaru, care scrie despre textele basarabeanului Vlad Vals. În plus, Elena Buică, în Note de lectură, recomandă volumul de poeme Cândva, în Arcadia, al poetei Domnița Neaga.
    Victor Gabriel Osăceanu, la secțiunea Mari diplomați români, prezintă studiul Ion Gheorghe Duca, o personalitate de seamă în fruntea diplomației românești (III), iar Prof. Nicolae Dina, delectează cititorii cu o lectură amplă, de actualitate: Spectacolul vieții în vreme de restriște, în care evidențiază particularitățile stilului epistolar liric al poetului și criticului literar Ioan Romeo Roșiianu, stil scriitoricesc „reinventat” de autor și prezent în Scrisorile sale încă de acum 20 de ani, momentul inițial fiind marcat prin volumul Scrisori deschise trupului TĂU, căruia i-au urmat și altele, dar cel mai recent, Scrisori către Izoleta (2020), este unic prin actualitate și prin faptul că acesta oferă „reflecții filosofice asupra existenței umane într-o perioadă nefastă pentru întreaga omenire”.
    Rubrica Miscellanea, se bucură de prezența lui Ion Scarlat cu articolul Mihai Viteazul, apărător al creștinătății și este urmată de „De la musique avant toute chose” cu un scurt articol al lui Dumitru Ciocan-Sin intitulat sugestiv, Clasicismul, iar preotul Nicolae Sin, aduce Bucurii sufletești cu textul Despre Sfinți.
    Cu un număr cuprinzător, unde literatura, pictura și muzica se împletesc armonios pentru a oferi un exemplu de modus vivendi al culturii românești în vremuri nefavorabile, revista „Teleormanul Cultural” din 15 Octombrie 2020, sădește speranță și frumusețe în sufletele cititorilor, îmbiind spre reflectare și analiză.


Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme

Copyright © 2009-2021  StirileMM.ro