The Best bookmaker bet365 Bonus

La Dragomirești a avut loc ediția a XXII – a Festivalului “Câte flori pe Iza-n sus”


Evenimente culturale, dansuri, cântece și costume populare, așa a trecut prima duminică după sărbătoarea Paștilor, în localitatea Dragomirești, județul Maramureș. Primăria orașului Dragomirești și Consiliul Județean Maramureș au organizat în parteneriat ediția a XXII – a Festivalului “Câte flori pe Iza-n sus”. Calendarul celor două zile de festival a reușit sa cuprindă o serie de evenimente la care a participat un public numeros din plan local, însă au fost prezenți și foarte mulți turiști sosiți din străinătate.
Cei 50 de ani de activitate pe care Ansamblul “Botejunea” i-a împlinit, a reprezentat un bun prilej de a arăta că tradițiile din Maramureș sunt păstrate și promovate cu sfințenie în aceste locuri. Perioada anilor 1969 – 2019 a fost și este oglindită, în continuare, de către cei care astăzi duc tradițiile mai departe. Parada portului popular, concursul ansamblurilor de dansuri populare, prezența numeroșilor artiști pe scena festivalului de la Dragomirești a îmbrăcat localitatea în straie de sărbătoare. De asemenea, la eveniment  au fost prezente și oficialități ale administrației județene și centrale, care au transmis mesaje de apreciere și susținere locuitorilor orașului Dragomirești, dar și administrației publice locale.


Vasile Țiplea, primarul din Dragomirești a prezentat, în câteva cuvinte, artiștii zonali care au urcat pe scena festivalului. Victoria Darvai este prima artistă care dă denumirea festivalului, cu mejsajul ”Câte flori pe Iza-n sus,/ Toate cu mândru le-am pus/”. Acestea sunt celebrele versuri rostite de Victoria Darvai, care a deschis drumul spre cântecul maramureșan, având și un îndrumător de excepție în persoana Mariei Tănase. Referindu-se la Ansamblul ”Botejunea” care a împlinit jumătate de secol, primarul Vasile Țiplea a amintit câteva nume celebre de artiști din Dragomirești, care au cucerit, prin vocile lor extraordinare, inimile oamenilor:  Nițuca Iuso, Oana Font, Ancuța Șimon etc.
”Văzând acest loc minunat plin de talente, în anul 1969, folcoristul și etnograful Nicoara Timiș a pus bazele Ansamblului de Femei ”Botejunea”, care anul acesta împlinește 50 de ani de activitate neîntreruptă. Ne-am adunat aici, din toate părțile Maramureșului, în primul rând pentru a cinsti și a omagia aceste peste 150 de femei care, vreme de o jumătate de veac, au dus folclorul din Dragomirești și cel din Maramureș peste tot în țară dar și în străinătate, făcându-l cunoscut în toate colțurile Europei. Mai mult, au cântat de-a lungul acestor 50 de ani, alături de artiști consacrați precum Frații Petreuș, Florentina și Petre Giurgi, Frații Florea, marele ceteraș Ioachim Făt, regretatul Tudorovici și mulți alții. Iar acum, pentru această ediție a festivalului am pregătit un spectacol de neuitat, cu cele mai importante voci ale Maramureșului”, a arătat primarul din Dragomirești, Vasile Țiplea.

Gabriel Zetea: ”Un lucru important pentru Dragomirești este că Valea Izei intră în reabilitare”

Prezent la ediția a XXII – a Festivalului “Câte flori pe Iza-n sus”, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a adus mulțumiri edilului Vasile Țiplea că a ales ca instituția județeană să fie partener al acestui proiect cultural, iar sigla CJ Maramureș să se regăsească pe afișul evenimentului, alături de noua siglă a orașului Dragomirești. Totodată, a felicitat prestația extraordinară a Ansamblului ”Botejunea”, care a aniversat 50 de ani de activitate. La eveniment a fost prezent și vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, dar și consilieri județeni.
”Cifrele aniversare sunt simboluri care trebuie marcate așa cum se cuvine, iar acest lucru se regăsește în Dragomirești, aici unde, chiar dacă în anul 2016, atât eu, cât și primarul Vasile Țiplea am pornit la drum cu echipe diferite, astăzi munca în administrație, viziunea și proiectele comune ne găsesc împreună. Proiectele începute cu trei ani în urmă vor fi finalizate până la sfârșitul acestui mandat, lucru pe care l-am cerut, de altfel, tuturor administrațiilor din Maramureș. Experiența activității din administrația publică ne arată că locuitorii acestui județ nu mai au răbdare și doresc ca proiectele propuse să fie duse la bun sfârșit. Apreciez foarte mult înțelegerea și unitatea care există la nivelul Consiliului Local, iar pe acest fond, orașul Dragomirești a reușit să beneficieze de alocări financiare importante atât de la nivel județean, cât și guvernamental. Un lucru foarte important pentru orașul Dragomirești este acela că Valea Izei intră în reabilitare, iar lucrările la drumul județean încep în acest an. Și așa cum Vasile Țiplea, ca un administrator profesionist al comunității a dat asigurări că proiectele începute de el în Dragomirești vor fi duse la bun sfârșit, așa pot să dau și eu asigurări că drumul județean va fi finalizat în termenii stabiliți”, a arătat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme

Copyright © 2009-2018  -  powered by DSdata