The Best bookmaker bet365 Bonus

Senatul a votat modificările la legea referendumului; Cererea de reexaminare a președintelui Iohannis, respinsă


Referendumul naţional cu privire la revizuirea Constituţiei va avea loc în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării în Parlament a actului normativ de revizuire a Legii fundamentale, urmând ca această dată să fie adusă la cunoştinţă publică de către Guvern, a decis Senatul, luni. Parlamentarii au respins cererea de reexaminare a preşedintelui Iohannis, cu 82 de voturi ‘pentru’, 32 ‘împotrivă’ şi 2 de abţineri.
“Cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului”, prevede textul adoptat.
Proiectul a fost adoptat iniţial în Parlament în luna septembrie, dar actul normativ a fost atacat la Curtea Constituţională de parlamentari PNL şi USR.Aceștia au susţinut că legea conţine norme care sunt de natură să afecteze atribuţia Curţii Constituţionale de a se pronunţa în termen de cinci zile de la adoptare asupra legii de revizuire a Constituţiei. În acest sens, au arătat că articolul unic pct. 2 din legea criticată stabileşte în sarcina Parlamentului obligaţia de a transmite Curţii Constituţionale legea de revizuire într-un termen de două zile de la adoptare.

Autorii sesizării au criticat şi faptul că în lege se atribuie Guvernului competenţa de a stabili, prin hotărâre, data organizării referendumului pentru revizuirea Constituţiei, deşi acesta este un drept exclusiv al Parlamentului. Curtea a admis pe 3 octombrie obiecţia de neconstituţionalitate, iar Senatul şi, apoi, Camera Deputaţilor au reformulat textele.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut pe 14 martie Parlamentului reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Cererea de reexaminare va fi dezbătută și de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

https://www.libertatea.ro/stiri/senatul-votat-modificarile-legea-referendumului-2194483

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme

Copyright © 2009-2018  -  powered by DSdata