The Best bookmaker bet365 Bonus

PSD Maramureș solicită prefectului anularea hotărârilor adoptate în ședința ilegală de desemnare a vicepreședinților Consiliului Județean


Partidul Social-Democrat Maramureș, prin președintele Gabriel Zetea a depus miercuri, 11 noiembrie, la Instituția Prefectului o solicitare prin care cere exercitarea rolului de tutelă administrativă și contestarea Hotărârilor de Consiliu Consiliu Județean nr. 196 și 197, adoptate  în 28.10.2020, având în vedere că acestea au încălcat dispozițiile legale în materie. Prin Hotărârea 196 a fost ales ca vicepreședinte Lazăr Alexandru Lazăr, iar prin Hotărârea 197 a fost ales vicepreședinte Trufan Radu Daniel.
La numai câteva zile de la validarea noului Consiliu Județean, peneliștii maramureșeni și-au început mandatul comițând o gravă ilegalitate. Din graba de a-și instala la conducere politrucii aserviți PNL, liberalii din Maramureș conduși de noul președinte al Consiliului Județean, Ionel Bogdan, au convocat în 28 octombrie o ședință extraordinară, cu intenția clară de a-și asigura o majoritate simplă care să le permită să numească ca vicepreședinți oameni aserviți PNL.

Ionel Bogdan și camarilla PNL-USR au profitat de faptul că nu toți consilierii județeni PSD au depus jurământul, astfel că majoritatea simplă a fost calculată la numărul consilierilor care au fost deja validați, deși orice consilier are dreptul de a candida și de a fi ales vicepreședinte. Tot ilegal a fost și modul de desfășurare al ședinței, care nu a ținut cont de termenul legal de convocare de trei zile (cinci zile, în fapt, pentru că ziua convocării și ziua desfășurării efective a ședinței nu se calculează, potrivit legii). Mai mult, ședințele extraordinare de îndată pot fi susținute în caz de forță majoră, iar pe proiectul ordinii de zi al Consiliului Județean Maramureș singura forță majoră a fost reprezentată de alegerea celor doi vicepreședinți, ceea ce pentru maramureșeni nu putea fi o urgență.
    ”Având în vedere că ședința din data de 28.10.2020 a fost convocată cu încălcarea dispozițiilor art. 179 alin 2 lit b) din Codul administrativ, Partidul Social Democrat Maramureș consideră că cele două hotărâri prin care au fost aleși vicepreședinții Consiliului Județean Maramureș sunt nelegale și se impune ca Instituția Prefectului să își exercite rolul de tutelă administrativă. Acest demers este necesar, pe de-o parte, pentru a bloca un abuz al noii conduceri a Consiliului Județean Maramureș, iar pe de altă parte pentru a împiedica cheltuirea iresponsabilă a banului public, având în vedere sumele considerabile pe care cei doi vicepreședinți le vor încasa cu titlu de indemnizație. Partidul Social Democrat va contesta și în instanță cele două hotărâri, însă un astfel de demers venit din partea Instituției Prefectului ar atrage suspendarea de drept a executării hotărârilor, o blocare a abuzului și o împiedicare a risipirii banului public. Consiliul Județean putea funcționa și fără alegerea celor doi vicepreședinți, iar ședința extraordinară de îndată care a fost convocată nu justifică forța majoră a întâlnirii. Partidul Social Democrat va uza de toate demersurile legale pentru a recupera banii pe care, ilegal, penelistul Doru Lazăr și useristul Radu Trufan îi vor încasa în calitate de vicepreședinți ai Consiliului Județean Maramureș”, a declarat președintele PSD Maramureș, Gabriel Zetea.
Partidul Social Democrat menționează și poziția Guvernului României care prin Ordonanța de Urgență nr. 190/28.10.2020 (emisă în aceeași zi cu ședința convocată de Ionel Bogdan), stabilește că alegerea vicepreședinților consiliilor județene poate avea loc doar după ce sunt validați toți consilierii județeni. ”Faptul că actuala conducere a Consiliului Județean Maramureș a urgentat procedura de alegere a celor doi vicepreședinți pentru a evita intrarea în vigoare a ordonanței amintite denotă reaua credință în exercitarea drepturilor conferite de lege și o încălcare a încrederii cetățenilor care i-au ales. Dacă se respecta termenul legal și ședința avea loc în 30 octombrie  nu se mai putea proceda la alegerea vicepreședinților, deoarece nu sunt validați toți consilierii județeni, iar hotărârile ar fi fost luate cu încălcarea dispozițiilor OUG 190/2020. Este greu de crezut că președintele Ionel Bogdan nu avea cunoștință despre iminenta adoptare a orgonanței, având în vedere pe de-o parte poziția acestuia în cadrul Partidului Național Liberal – partidul de guvernământ, iar pe de altă parte poziția pe care a ocupat-o până de curând în cadrul aparatului premierului”, susțin reprezentanții Partidului Social Democrat Maramureș.


Comandat de Partidul Social Democrat Maramures, cod mandatar financiar: 11200020

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme

Copyright © 2009-2021  StirileMM.ro