The Best bookmaker bet365 Bonus

Dosarele ”spălate” ale procuraturii Maramureş - CĂTĂLIN CHERECHEŞ SCOS BASMA CURATĂ ÎNTR-UN DOSAR PENAL


Mulţi muritori de rând au făcut ani grei de puşcărie după ce au fost prinşi de autorităţi furând o căruţă de lemne, iar procurorii pe mâna cărora au ajuns respectivele dosare au dat dovadă că sunt de neînduplecat, trimiţându-i pe oameni direct în faţa instanţelor de judecată, iar alte sancţiuni cum ar fi amenzile, nici măcar nu intrau în discuţie, vajnicii apărători ai legii demonstrând astfel că nu au mamă, nu au tată.

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat însă şi în cazul actualului primar al Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, atunci când a fost cercetat în dosarul nr.650/P/2004 aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş în care au fost efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, prevăzute de art.11 alin.1 lit.b şi c din Legea nr.87/1994 şi art.290 Cod Penal.

În speţă nu este vorba despre o căruţă de lemne ci, despre o căruţă de... bani, dar, cu toate acestea, procurorii au dat NUP (neînceperea urmăririi penale) celor cercetaţi, asta cu toate că existau dovezi solide ale vinovăţiei acestora, lăsând astfel dosarul să meargă mai departe cu autori necunoscuţi şi aşteptând data de 26 martie 2012 când faptele prevăzute ca infracţiuni în respectivul dosar se vor prescrie.

Afacerea ”factura” aducea venituri ilicite de zeci de mii de mărci

În anul 2004 un control de rutină al comisarilor Gărzii Financiare Maramureş la o societate comercială care avea ca obiect de activitate exploatarea masei lemnoase în Sighetu Marmaţiei a scos la iveală activitatea unui grup infracţional deosebit de periculos în care erau implicaţi Cherecheş Cristian Vasile (verişor primar cu Cătălin Cherecheş) şi bineînţeles Cătălin Cherecheş, actualmente primar al Municipiului Baia Mare. Din procesul verbal întocmit în 17.06.2004 de către comisarii Gărzii Financiare Maramureş, rezultă foarte clar modul de operare a celor doi învinuiţi, motiv pentru care vă redăm integral conţinutul acestuia: ”În datele de 26.01.2004 şi 30.01.2004 domnul Cherecheş Cristian Vasile, domiciliat în Tăuţii Măgherăuş strada Principală numărul 818 a ridicat în baza ”delegaţiilor de ridicare de marfă” următoarele facturi fiscale seriile MM ACB de la 1347901 la 1347950 şi 1241351 la 1241400 şi chitanţierul seria MM ALC de la numărul 1613601 la 1613650 de la SC Maralibris SA.
Documentele cu regim special au fost ridicate în baza unei Delegaţii de ridicare de marfă vizată (ştampilată) şi semnată de SC Austrosilva Consulting & Timber Trading SRL din Baia Mare a cărui administrator este domnul Vanac Franz din Austria.
Menţionăm că firma SC Austrosilva Consulting & Timber Trading SRL nu a dejuns la organele fiscale locale declaraţii de impozite şi taxe din luna iulie 2000, iar în prezent această firmă nu desfăşoară activitate (administratorul firmei fiind plecat din ţară).
Din nota explicativă luată domnului Cherecheş Cristian Vasile a rezultat că cele 100 de facturi fiscale cu seriile mai sus menţionate au fost înmânate domnului Cherecheş Cătălin din Baia Mare cu domiciliul în strada Luceafărului nr. 13 A.
Considerăm că cele două persoane, Cherecheş Cristian Vasile şi Cherecheş Cătălin au ridicat şi utilizat cele 100 de facturi fiscale de la SC Maralibris SA din Baia Mare folosindu-se de ştampila şi datele unei societăţi care în prezent nu desfăşoară activitate.”
Mai clar de atât credem că nu se poate, doar pentru cei care au făcut cercetarea penală se pare că lucrurile au fost mai complicate, atât de complicate încât nu au reuşit, oricâte ”eforturi” au făcut, să-i descopere pe cei care au falsificat facturile în urma cărora s-au furat lemne la acea vreme, în valoare de zeci de miliarde de lei vechi.

Afacerea ”factura” a facilitat furtul a mii de m.c. de lemne

Prin activitatea infracţională a celor care au emis facturile cu regim  silvic special în mod ilegal, s-a facilitat la acea vreme, furtul a mii de metri cubi de lemn din pădurile statului. Asta deoarece, după ce Cătălin Cherecheş înmâna facturile unor agenţi economici (sumele vehiculate pentru vânzarea la negru a facrurilor fiind cuprinse între 100 şi 1000 de mărci pentru fiecare dintre cele 100 de facturi, iar facturile, în prima fază, Cristian Vasile Cherecheş a declarat că le-a înmânat lui Cătălin Cherecheş, fiind singurul care le putea da mai departe), respectivele societăţi puteau completa ce cantitate de masă lemnoasă doreau în respectivele facturi, astfel că, din acel moment, urmele lemnului furat dispăreau cu desăvârşire.
Iată câteva exemple grăitoare ale cantităţilor de lemn furat care au fost acoperite prin activitatea de la acea vreme a lui Cătălin Cherecheş şi Cristian Vasile Cherecheş, cei doi verişori ”afacerişti”.
Astfel că, din factura nr. 1241369 emisă de către Austrosilva rezultă că societatea (care nici măcar nu funcţiona la acea vreme) ar fi vândut unei societăţi sighetene cantitatea de 52, 40 mc buştean de paltin în valoare de 311 780 000 lei, iar factura cu nr.1241373 acoperă pentru aceeaşi societate sigheteană furtul unei cantităţi de 78,50 mc buştean răşinoase şi 79, 305 mc buştean fag, în valoare totală de 309 999 381 lei. Nici factura nr.1241375 nu este mai prejos, din datele acesteia rezultând acoperirea unui furt de masă lemnoasă în valoare de 308 805 000 lei, care reprezintă contravaloarea a 51, 9 mc buştean paltin. Exemplele ar putea continua, însă am vrut doar să vă arătăm amploarea furturilor din pădurile Maramureşului care a fost posibilă prin acoperirea facturilor false pe care, Cătălin Cherecheş împreună cu verişorul său primar le-au acoperit prin falsificarea facturilor. Cu toate că în fapt lipsesc 100 de facturi cu regim silvic special, totuşi Procuratura face referire doar la 8, restul de 92 făcându-le ”pierdute”, oarecumva normal să nu găseşti ceva ce de fapt nu vrei să cauţi, Cătălin Cherecheş fiind la acea vreme un mic directoraş, sau ceva de genul, pe la Direcţia Silvică Maramureş.

Treizeci de miliarde de lei vechi dintr-o... lovitură

După cum se poate vedea, cam în toate facturile au fost înscrise cantităţi de lemn a căror valoare se învârte în jurul valorii de trei sute de milioane de lei vechi, deci în cele 100 de facturi ar, putea exista o sumă totală de treizeci de miliarde de lei vechi, bani care nu doar că reprezintă totalitatea furturilor de lemne din respectiva perioadă, făcute datorită unor ilegalităţi, dar mai mult, după aceste sume nu s-a mai plătit TVA-ul, impozite sau alte dări la bugetul statului, deoarece acestea cică rămâneau în obligaţiile Austrosilva. O evaziune fiscală uriaşă, evaziune care a fost şi aceasta acoperită de ”neprofesionalismul” procurorului care a anchetat cazul şi care nu a ”găsit” sub nici o formă vinovaţii, motiv pentru care i-a scos pe cei doi inculpaţi de sub urmărire penală pe motiv căăă... ”din probele administrate în cursul urmăririi penale, nu s-au putut stabili elemente ale vinovăţiei în sarcina persoanelor cercetate, astfel că, prin rezoluţia din 12 iulie 2005 a acestui parchet, dată în dosarul nr. 650/P/2004, s-a dispus, în conformitate cu prevederile art.249.art 10 lit.c şi d Cod procedură penală, scoaterea de sub urmărire penală a învinuiţilor C.C.V. şi B. D., sub aspectul sîvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 290 Codpenal şi art.11 lit.b şi c din Legea nr.87/1994; neînceperea urmăririi penale faţă de C.C. sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art.290 Cod penal.” Am citat din răspunsul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş care a fost transmis către www izpenal.ro la solicitarea noastră de a-şi exprima punctul de vedere referitor la cazul în speţă.
Tot din acelaţi răspuns, rezultă faptul că, cercetările continuă cu autor necunoscut, în dosar încercându-se identificarea celor vinovaţi, iar în data de 26 martie 2012, dosarul va fi clasat deoarece termenul de prescripţie a faptelor, este atins la acea dată.
Deci iată cu ce se ocupă procurorii plătiţi din buzunăraşele noastre pentru a face dreptate, procurori care, nu sunt în stare să găsească vinovaţii într-un caz spunem noi, mai mult decât clar. Sau aceşti procurori să fi vrut să muşamalizeze cazul? În această situaţie, credem că ar fi mai mult decât oportună cercetarea anchetatorilor din dosar de către cei de la DNA (că şi ei tot din banii noştrii sunt plătiţi)  şi poate dânşii vor reuşi să stabilească mai clar de ce statul a fost fraudat cu sume atât de mari, în timp ce, angajaţi ai statului nu au reuşit sub nici o formă să-i tragă la răspundere pe vinovaţi aşteptând cu nerăbdare termenul de prescripţie a faptelor.
Ţinem să le confirmăm celor de la DNA (asta în cazul în care se vrea întradevăr să se lupte împotriva corupţiei) că şi în cazul în care faptele celor implicaţi în afacerea cu facturi se prescriu în 26 martie 2012, faptele celor care le-au acoperit ilegalităţile nu se prescriu încă, aşa că, pot liniştiţi să-i întrebe de ce şi pentru cât au făcut acest lucru şi poate ne spun şi nouă. Nu de alta, dar tare suntem curioşi cât a fost ”lozul”  pentru ca dosarul  cu afacerea facturilor să stea ”liniştit”, aşteptând termenul de prescripţie.

http://izpenal.ro/index.php/afaceri/110-dosarele-splate-ale-procuraturii-maramure-ctlin-chereche-scos-basma-curat-intr-un-dosar-penal

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The best bookmaker bet365

Free Premuim Templates by BIGTheme

Copyright © 2009-2021  StirileMM.ro